Najbolja filmska improvizacija

Sanjaju li androidi električne ovce jedna je od rijetkih napisanih priča koje su bolje funkcionirale u filmskom formatu nego li u knjizi. Vjerojatno zato što je Ridley Scott scenaristu Davidu Webbu Peoplesu dao zadatak neka iz Dickove priče uzme suštinu, a sve ostalo jednostavno ukloni. Ipak većina filmoljubaca se slaže kako je najsnažnija scena filma Blade Runner upravo ona koja se nije našla u scenariju, a koju je Rutger Hauer improvizirao u monologu umiranja androida Roya.

Iako mi je Blade Runner omiljeni film, moja najdraža improvizirana filmska scena je ona iz Spašavanja vojnika Ryana. Nakon što Hanks kaže kako zamišlja suprugu dok noseći njegove radne rukavice obrezuje ruže, Matt Damon ga po scenariju treba pitati da mu ispriča nešto više o tom sjećanju, no umjesto toga Damon kreće s improvizacijom. Kamera za to vrijeme ne bilježi samo Damonovu improvizaciju, već i zbunjenog Hanksa koji preko Damonovog ramena gleda u Spielberga koji stoji izvan scene, i pogledom traži potvrdu da se ovaj neočekivani monolog snima.

Scena koju Damon pripovijeda nije samo anegdota o četvorici braće koja se pri kraju izokrene u nešto sasvim drugo. Tih nekoliko rečenica izgovorenih na pravom mjestu brišu razliku između vojnika i zapovjednika, ne postoje činovi, ne postoji ni svijest o tome kako njih dvojica tamo čekaju da Nijemci svakog časa izvedu prodor kroz mjesto. Postoji tek ogoljena emocija, iskren trenutak u kojem se dva čovjeka koji se jedva poznaju, povezuju na gotovo duhovnoj razini. Esencija ljudskosti, stavljanje čovjeka u prvi plan ispred devastirane realnosti, simbolika humanosti u svoj svojoj snazi. Hanks shvaća da Spielberg dopušta snimanje i prihvaća igru, a Damon se, nakon što je zaokružio priču, vraća scenariju i konačno pita Hanksa neka mu kaže više o svojoj supruzi. U konačnici smo dobili po mom mišljenju najsnažniju scenu u filmu i najbolju filmsku improvizaciju zabilježenu kamerom.

Za kraj jedna zanimljivost. Matt Damon je najpoznatiji po ulozi agenta Jasona Bournea koji je rođen kao David Webb. Pogledajte početak teksta i provjerite kako se zove scenarist Blade Runnera.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s