Gospodari i gospodarstvo

cargocultTijekom Drugog svjetskog rata Saveznici su zabačena otočja jugozapadnog Pacifika koristili kao baze iz kojih su avionima u ratna područja slali pošiljke namirnica i lijekova. Cijeli se taj transport odvijao pred očima zapanjenih lokalnih domorodaca koji su se tada po prvi put sreli s bijelcima i njihovom nepoznatom tehnologijom. Pred lokalnim su stanovništvom slijetali i uzlijetali avioni s namirnicama od čega bi dio paketa zapao i pripadnike plemena. S vremenom bijelci su se povukli ostavivši zbunjeno lokalno stanovništvo.
Nekoliko godina kasnije zapadnjački istraživači vratili su se na otoke Mikronezije i zatekli plemena u vjerskom deliriju. Domorodci su na glavama nosili improvizirane slušalice od polovina kokosovih oraha, oko sela su stršili drveni “kontrolni tornjevi”, a u sredini sela izgrađena je rekonstrukcija aerodroma na kojem se nalazio ogroman totem od šiblja nalik na vojni avio-transporter. Naime, kada su praznovjerni domorodci shvatili da odlaskom Saveznika hrana više ne pristiže, stvorili su religiju kroz koju su oponašajući bijelce prizivali božanstvo u obliku aviona da ih opskrbi hranom.

Možete se smijati ovome, a možete i promisliti o društvu u kojemu živimo i o tome kako smo se našli tu gdje jesmo. Ne domorodci, već mi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s