Preporuka za sigurnosne kopije vaših rukopisa … i ne samo njih

CloudSvi koji pišu (i ne samo oni) imaju kopije svojih radova. Barem se nadam. Osim u nekom izvornom direktorij koji sadrži master, sigurnosne kopije se čuvaju na još nekom mjestu na disku, usb driveu, CD-u, mobitelu… No što ako disk izdahne? S njim odlazi i master i kopija. Što ako otkaže USB, a nije da neće, sve su jeftiniji i nestabilniji? Pohrana na CD-u je koliko toliko sigurna, no jednom zapržena datoteka ne može se mijenjati što znači da za svako novo poglavlje treba iznova snimati CD. Mobitel? Ispast će vam, u wc školjku, more, s balkona, izgubiti ćete ga, ili će se jednostavno pokvariti. Predlažem tri besplatna servisa na kojima svoje dokumente možete držati zauvijek i koji će vam u svakom trenu biti dostupni.

Svima njima je zajedničko jednostavno rukovanje, sinkronizacija dokumenata, dostupna ogromna količina slobodnog prostora i pristup s bilo kojeg uređaja u svijetu koji je na mreži, uključujući PC (Windows, Ubuntu…), iOS (Mac, iPad, iPhone) ili Android i BlackBerry uređaje. Također možete stvarati direktorije kako bi grupirali  slične datoteke. Npr. jedan direktorij  s imenom knjige u koji dižete poglavlja i drugi s imenom zbirke pjesama u koju dižete datoteke sa stihovima. Jasno, svi ovi servisi primaju sve vrste datoteka (jpg, pdf, ocr, cbr2, mp3, mpeg, avi, zip…) no mi ćemo se ograničiti na ono nama najbliže… txt i doc.

Kako stvar radi?
Registrirajte se s vašim emailom, kreirajte lozinku i istog časa imate svoj prostor za pohranu datoteka. Svaka uploadana datoteka je zaštićena, vidite je i administrirate samo vi, no ako želite s nekim podijeliti svoj rad, možete u opcijama dodati email osobe kojoj želite povjeriti sve ili dio onoga što ste pohranili, bilo da toj osobi dopustite samo čitanje ili i editiranje. Kasnije ću objasniti korisnost ovoga.

DropBox nudi 2 GB prostora, no čim uploadate prvu datoteku ili njihov servis slanjem emaila preporučite frendu, dobiti ćete još 1 GB besplatno. Ako dvojite da li vam je to dovoljno za pohranu Word ili Notepad datoteka s vašim rukopisima, računajte da u 3 GB u Wordu stane ukupan sadržaj nekoliko gradskih biblioteka. OK, za svakog frenda kojeg pozovete na DropBox dobivate dodatnih 500 MB, a na koncu možete dogurati do 18 GB. Tu su još neki nagradni paketi, npr. ako se povežete na DropBox preko Fejsa ili Twittera dobivate dodatnih stotinjak MB, ili ako samo pratite njihove aktivnosti na Twitteru imate dodatnih 125 MB, pa čak i ako im samo pošaljete poruku da su cool. Cap-carap, evo još 125 MB. Ako vam je i to malo, možete se za 10 dolara mjesečno pretplatiti na neke od paketa, npr. 100, 200 ili 500 GB ili čak i do 1 terabajta i više, ali IMHO to je besmisleno, no tko voli, go for it.

Google je svojim servisom Drive zamijenio svoju donedavnu uslugu Google Doc’s. Prostor za pohranu je 5 GB besplatno, proširiv je na do 25 GB za cca 30 dolara godišnje ili na 100 GB za 60 dolara godišnje. Može i više jasno, do bizarnih 16 terabajta. Tko voli… Zgodno je što kod Google Drivea možete direktorije vizualno podešavati mijenjajući im boju, ništa posebno ali meni koristi jer na GD-u pohranjujem masu različitih stvari. GD je zakon ako već koristite Gmail, integracija je mrak.

Image

Treći servis je jednostavno Box i nudi čak 10 GB besplatno. Box je cool jer nudi povezivanje s GoogleDriveom i još nekim servisima, pa kreirani dokumenti na Boxu mogu biti dostupni i na GoogleDriveu. Nadogradnjom se stječu opcije kao terabajtni prostor ili upload datoteka do 2 GB veličine.

Sad da se vratim na opciju dijeljenja datoteka s drugim ljudima. Na nagovor svoje dizajnerice koja je radila na „Riječkim rock himnama“, kreirao sam direktorij na Google Driveu kojemu sam dao dopuštenje da i ona ima uvid u njega. Tamo sam stavljao svako poglavlje koje je bilo gotovo i lektorirano + fotke koje su išle u pojedina poglavlja, naputke, i jedan poseban dokument u koji smo si međusobno upisivali zadatke koje još treba obaviti, a one obavljene smo markirali kao gotove. U više od 6 mjeseci dizajnerskog rada na knjizi, s dizajnericom sam se sreo jednom, za sve ostalo koristili smo GoogleDrive koji se pokazao nenadmašnim za ovakvu vrstu posla. Jasno, ne favoriziram Google, stvar jednako funkcionira sa svim servisima. Osobno koristim sva tri servisa kojima pristupam preko PC-ja, iPhonea i iPada.

Dopisano:

15 GB free, njegova visost Copy.com

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s